Updates van online nieuws: een gebrek aan transparantie
Online nieuws wordt regelmatig bijgewerkt zonder duidelijke communicatie naar de lezers toe. Deze studie naar zes Vlaamse nieuwsmedia toonde aan dat 35% van de artikelen ten minste één keer wordt bijgewerkt, met gemiddeld 1,94 updates per artikel. Ongeveer 4,2% van de wijzigingen dient om fouten te corrigeren, maar dit wordt zelden aan de lezers gemeld. Het onderzoek benadrukt de behoefte aan meer transparantie rond nieuwsupdates.
Studie over
Media-inhoud
Onderzoeksmethode(n)
Inhoudsanalyse
Digitale methoden
Medium/technologie
Internet
Soort publicatie
Wetenschappelijk artikel
Tags
Nieuws
misinformatie
nieuwsupdates
Kerninzichten
Deze studie onderzocht online nieuwsberichten van zes Vlaamse nieuwsmedia: VRT, Knack, Het Laatste Nieuws, Het Nieuwsblad, De Morgen en De Standaard. De verzamelde nieuwsberichten bevatten enkel reguliere artikels en dus geen liveblogs.
35% van de onderzochte artikels werd minstens één keer aangepast in de 24 uren nadat ze gepubliceerd waren. De resultaten tonen aan dat alle onderzochte nieuwsmedia dit doen, maar VRT doet dit significant meer met 60% van hun artikels die minstens één keer zijn aangepast.
Over alle onderzochte nieuwsmedia heen werd een aangepast artikel gemiddeld 1,94 keer geüpdatet. Zo'n 7% van de artikels werden zelfs minstens 5 keer aangepast. Opnieuw tonen de resultaten dat VRT significant vaker zijn artikels aanpast: een aangepast artikel werd gemiddeld 2,52 keer aangepast (ten opzichte van Het Nieuwsblad die dit het minst vaak doen met 1,56 keer).
Gemiddeld wordt in een update 7% van de originele tekst verwijderd, en er wordt gemiddeld 16% tekst toegevoegd. Toch is er een bepaalde groep artikels die veel sterker wordt aangepast: bijna 5% van de updates verwijderen meer dan de helft van het artikel en meer dan 10% van de updates voegt meer dan de helft aan tekst toe.
Opvallend genoeg doet VRT meer updates, maar wijzigt die minder karakters in de tekst, terwijl Het Nieuwsblad en Knack minder updates doen maar een groter deel van de tekst aanpassen.
22% van de aanpassingen worden gedaan om fouten te corrigeren. De meeste hiervan zijn taalkundige fouten (81%), maar 4,2% van de updates passen echte foutieve informatie aan. Dit zijn bijvoorbeeld foute cijfers, namen of data, maar ook het foutief benoemen van een slachtoffer als minderjarig of stellen dat iemand veroordeeld is tot een celstraf terwijl de persoon een werkstraf kreeg.
De onderzoekers concluderen dat hun data aantoont dat correcties van fouten meestal worden doorgevoerd zonder dit te melden, wat leidt tot een gebrek aan transparantie. De onderzochte nieuwsmedia vermelden wel het tijdstip waarop de laatste update werd gedaan, maar zegt niets over waarom of de hoeveelste update dat is. VRT en De Standaard hebben een pagina over "correcties en aanvullingen", maar die focust op fouten tijdens televisie -en radionieuws of in printartikels.
Timmerman, Y., Van Leuven, S., & Bronselaer, A. (2023). News in Motion: A quantitative analysis of incremental news updates by flemish online news outlets. Journalism Practice (Print), 1–27. https://doi.org/10.1080/17512786.2023.2262976
Onderzoek in de kijker
Elke maand komen er in Vlaanderen gemiddeld 16 nieuwe papers en publicaties uit rond media en communicatie. We selecteren voor jou enkele markante publicaties.