Bestrijding van misinformatie door crisiscommunicatie: Een analyse van Meta’s nieuwsberichten
Dit onderzoek bekijkt hoe Meta communiceert over de crisis rond desinformatie. Sociale media worden vaak gezien als broedplaatsen voor desinformatie, wat de reputatie en regulatie van Meta kan beïnvloeden. Meta gebruikt crisiscommunicatiestrategieën zoals het aanspreken van verschillende groepen, herhalen van kernboodschappen en verantwoordelijkheid nemen voor oplossingen, niet voor het probleem zelf. Dit helpt Meta om zijn legitimiteit te bewaken en zelfregulatie te promoten. Het onderzoek biedt inzicht in hoe Meta zich positioneert in deze voortdurende crisis.
Studie over
social media
Onderzoeksmethode(n)
Case study
Discoursanalyse
Medium/technologie
Internet
Sociale media
Soort publicatie
Wetenschappelijk artikel
Tags
crisiscommunicatie
desinformatie
misinformatie
sociale media
Kerninzichten
Verschillende doelgroepen benaderdMeta richt zich op verschillende groepen, zoals eigen medewerkers, gebruikers, factcheckers, wetenschappers en overheidsinstanties. Werknemers worden vaak geprezen voor hun werk. Gebruikers worden aangesproken als een gemeenschap, terwijl externe organisaties zoals NGO’s en overheden als partners worden vermeld. Tegelijkertijd beschrijft Meta sommige groepen, zoals verspreiders van nepnieuws, als een bedreiging.
Kernboodschappen over aanpak van desinformatieMeta gebruikt drie strategieën: verwijderen, beperken en informeren. Het bedrijf verwijdert schadelijke inhoud, vermindert de zichtbaarheid van twijfelachtige berichten en voegt context of waarschuwingen toe. Hierbij combineert Meta technologie, zoals AI, met menselijke controle. Ook promoot het platform betrouwbare informatie en biedt het hulpmiddelen voor gebruikers om zelf desinformatie te bestrijden.
Verantwoordelijkheid nemen, maar niet voor het probleem zelfMeta erkent dat desinformatie bestreden moet worden, maar legt de schuld bij kwaadwillende actoren zoals nepaccounts en buitenlandse overheden. Het bedrijf benadrukt dat het zich verantwoordelijk voelt om oplossingen te bieden en dit doet voor de miljarden gebruikers van het platform.
Positieve boodschap benadrukken Meta legt vaak de nadruk op zijn grootte, verantwoordelijkheid en doelstellingen zoals vrije meningsuiting en toegang tot betrouwbare informatie. Het presenteert zichzelf als een krachtige en verantwoordelijke speler in de strijd tegen desinformatie.
Samenwerking benadrukken Meta stelt dat het aanpakken van desinformatie niet alleen zijn taak is, maar een gedeelde verantwoordelijkheid van techbedrijven, media en onderwijsinstellingen.
Opgenhaffen, M. (2023). Combatting disinformation with crisis communication: An analysis of Meta’s newsroom stories. Communications, 48(3), 352-369. https://doi.org/10.1515/commun-2022-0101
Onderzoek in de kijker
Elke maand komen er in Vlaanderen gemiddeld 16 nieuwe papers en publicaties uit rond media en communicatie. We selecteren voor jou enkele markante publicaties.