De belangrijke rol van vertrouwen in politici en nieuws op sociale media in de verspreiding van desinformatie
Vertrouwen speelt een cruciale rol in de verspreiding van desinformatie, want burgers beslissen welke verhalen ze volgen en welke "alternatieve waarheden" ze aanvaarden. Deze studie onderzoekt hoe vertrouwen in nieuwsmedia en politieke actoren, alsook de algemene houding ten opzichte van democratie, de bereidheid om desinformatie te verspreiden (zoals likes, shares of comments) beïnvloedt. Het onderzoek toont aan dat vertrouwen in nieuws via sociale media sterk geassocieerd is aan de bereidheid om desinformatie te verspreiden, terwijl vertrouwen in traditionele nieuwsmedia een minder belangrijke rol speelt.
Studie over
Volwassenen (>18 jaar)
Onderzoeksmethode(n)
Survey
Medium/technologie
Sociale media
Printmedia
Soort publicatie
Wetenschappelijk artikel
Tags
desinformatie
vertrouwen in (nieuws)media
politici
Sociale media
democratie
Kerninzichten
Voor deze studie werd een survey afgenomen in zes landen: België (Vlaanderen), Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.
Mensen in verschillende landen reageren anders op desinformatie. Zwitserse burgers zijn het minst geneigd om er op te reageren, terwijl Amerikanen het meest bereid zijn om het te liken, delen of erop te reageren.
Over het algemeen vertrouwen mensen in België (Vlaanderen), Duitsland en Zwitserland meer op nieuwsmedia en politieke actoren dan mensen in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.
Vertrouwen in nieuwsmedia (in het algemeen) is in de onderzochte landen niet gerelateerd aan de bereidheid om desinformatie verder te verspreiden, behalve in België (Vlaanderen) waar meer vertrouwen in nieuwsmedia leidt tot een lagere bereidheid.
Vertrouwen in nieuws op sociale media is in alle onderzochte landen positief gerelateerd aan debereidheid om desinformatie verder te verspreiden.
Het vertrouwen in politici van de regering heeft verschillende effecten: in Frankrijk en Zwitserland is er een zwakke negatieve relatie met het verspreiden van desinformatie, terwijl deze relatie in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten sterk positief is.
Ook vertrouwen in politici van de oppositie geeft gemengde resultaten: in België (Vlaanderen) en Duitsland is de relatie met desinformatie zwak negatief, maar in de Verenigde Staten is die zwak positief.
Tevredenheid met de democratie heeft voornamelijk een negatieve relatie met de bereidheid om desinformatie te verspreiden, behalve in de Verenigde Staten, daar is de relatie positief.
In het algemeen tonen de resultaten aan dat vertrouwen in nieuws op sociale media en vertrouwen in politici belangrijke factoren zijn voor de bereidheid tot het verspreiden van desinformatie, en dat de relatie met opvattingen over de democratie verschilt tussen de onderzochte landen.
Humprecht, E. (2023). The Role of Trust and Attitudes toward Democracy in the Dissemination of Disinformation—a Comparative Analysis of Six Democracies. Digital Journalism, 1–18. https://doi.org/10.1080/21670811.2023.2200196
Onderzoek in de kijker
Elke maand komen er in Vlaanderen gemiddeld 16 nieuwe papers en publicaties uit rond media en communicatie. We selecteren voor jou enkele markante publicaties.