Hoe belangrijk is standpuntdiversiteit voor de geloofwaardigheid van het nieuws?
Dit onderzoek onderzocht hoe mensen nieuwsdiversiteit ervaren. Er werd een experiment gedaan met 208 Vlaamse volwassenen om te zien of meer verschillende meningen in nieuws invloed heeft op hoe divers en geloofwaardig het nieuws wordt gezien. De resultaten laten zien dat mensen diversiteit in meningenopmerken, maar dat de afwezigheid van diversiteit vaak niet wordt gezien. Artikelen met diverse standpunten worden als geloofwaardiger dan eenzijdige nieuwsberichten. Artikelen met één standpunt die overeenkomt met de eigen mening, worden echter als geloofwaardiger ervaren dan wanneer het standpunt ingaat tegen de eigen mening. Het onderzoek benadrukt dat onderzoekers en beleidsmakers meer aandacht moeten geven aan hoe het publiek omgaat met nieuwsdiversiteit.
Studie over
Nieuws
diversiteit
Beleid
Mediabedrijven
Nieuwsmedia
nieuwsconsumptie
Media-inhoud
Onderzoeksmethode(n)
Experiment
Medium/technologie
Printmedia
Internet
Soort publicatie
Wetenschappelijk artikel
Tags
diversiteit
Nieuws
publieke opinie
beleid
academici/onderzoekers
Kerninzichten
De afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar diversiteit in de media, vooral naar hoe nieuws wordt gemaakt en de inhoud ervan. Aan de hand van een experiment onderzoekt deze studie of mensen diversiteit in nieuwsartikelen opmerken. Respondenten herkennen artikelen met diverse standpunten als divers. Ze zien echter geen verschil in diversiteit tussen eenzijdige artikelen en artikelen zonder expliciete standpunten. Dit suggereert dat mensen zich bewust zijn van de aanwezigheid van diversiteit, maar minder van de afwezigheid ervan.
Mensen beschouwen artikelen waarin meerdere standpunten aan bod komen als geloofwaardiger vergeleken met eenzijdige nieuwsberichten. Het verhogen van de diversiteit van standpunten in het nieuws zorgt echter niet automatisch voor een grote geloofwaardigheid van het nieuws.
Mensen vonden nieuws geloofwaardiger als het overeenkwam met hun eigen mening, wat aansluit bij de theorieën over selectieve blootstelling en bevestigingsbias. Een artikel met een mening die tegen de eigen overtuiging inging wordt als minder geloofwaardig beoordeeld. Het opnemen van een standpunt dat ingaat tegen de eigen mening in een divers nieuwsbericht resulteert in een lagere geloofwaardigheidsperceptie.
De studie benadrukt het belang van diversiteit in journalistieke berichtgeving, vooral bij controversiële onderwerpen, om het publieke vertrouwen te behouden en de democratische functie van nieuwsmedia te waarborgen.
Een beter begrip van de link tussen diversiteit en hoe het publiek dit waarneemt, is nodig om de discussie over nieuwsdiversiteit verder te brengen.
Hendrickx, J., Beckers, K., & Van Droogenbroeck, K. (2024). Does news diversity work among audiences? A citizen experiment. Journalism Practice, 1–17.
Onderzoek in de kijker
Elke maand komen er in Vlaanderen gemiddeld 16 nieuwe papers en publicaties uit rond media en communicatie. We selecteren voor jou enkele markante publicaties.