De experimentele studie onderzoekt hoe educatieve televisie met diverse en niet-stereotiepe genderbeelden de genderattitudes en overtuigingen van 9- tot 12-jarige kinderen kan beïnvloeden. De kinderen keken naar een aflevering van ‘De Dokter Bea Show’ over gender. De hoofdboodschap van de aflevering is dat je, ongeacht of je een meisje of jongen bent, mag wie je wilt zijn en mag doen wat je graag doet. Het kijken naar de aflevering verminderde het gender essentialistisch denken van kinderen en verhoogde hun acceptatie van leeftijdsgenootjes die niet voldoen aan de gendernormen. Ook stonden ze er meer voor open om vrienden met hen te zijn. Een klassikale nabespreking van de aflevering had echter geen extra impact. Deze studie suggereert dat een eenmalige blootstelling aan mediabeelden een grotere invloed kan hebben op attitudes en overtuigingen dan eerder werd gedacht.
Media Psychology Lab, KU Leuven
Centre for Evaluation of Vaccination, Universiteit Antwerpen
Laporte, H. (2024). Educational television in school and Flemish preadolescents’ gender attitudes and beliefs: An experimental study. Journal of Children and Media, 18(4), 449-471.
Elke maand komen er in Vlaanderen gemiddeld 16 nieuwe papers en publicaties uit rond media en communicatie. We selecteren voor jou enkele markante publicaties.
Nieuw onderzoek en inzichten rond media in Vlaanderen in je mailbox?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief!
Volg ons op LinkedIn.
Jouw onderzoek toevoegen? Geef het hier door.