Gids in mediawijsheid, betrouwbare informatie, gratis en gevarieerd: verwachtingen van Vlamingen voor de VRT
De studie onderzocht hoe Vlamingen de rol van de VRT zien, zowel nu als in de toekomst. Het mediagebruik verandert door digitalisering, maar de verwachtingen van de VRT blijven stabiel. Vlamingen waarderen de VRT als betrouwbare bron van nieuws, cultuur en entertainment, en vinden het belangrijk dat deze gratis en toegankelijk blijft. Ze verwachten educatie, diversiteit en innovatie, maar zijn verdeeld over onderwerpen zoals reclame en digitale strategieën. De publieke omroep wordt gezien als essentieel voor mediawijsheid en het bestrijden van desinformatie, met een belangrijke maatschappelijke waarde.
Studie over
Volwassenen (>18 jaar)
Onderzoeksmethode(n)
Survey
Medium/technologie
Televisie/video
Soort publicatie
Rapport
Tags
openbare omroep
innovatie
publiek
Kerninzichten
Mediagebruik verandert, verwachtingen blijven stabiel. Vlamingen kijken minder live televisie en gebruiken vaker streamingdiensten. Jongeren kiezen eerder voor podcasts en sociale media, terwijl ouderen vasthouden aan traditionele media. Toch blijft de waardering voor VRT-diensten zoals VRT 1, Studio Brussel en VRT NWS hoog.
Tevredenheid over de VRT is groot. Vlamingen geven de VRT gemiddeld een 7/10. Ze waarderen vooral de kwaliteit en betrouwbaarheid van de programma’s. De vier kerntaken (nieuws, educatie, cultuur en ontspanning) worden nog steeds als belangrijk gezien, met nieuws als prioriteit.
Gratis en gevarieerd aanbod is cruciaal. Vlamingen willen dat de VRT gratis blijft en een breed publiek bedient. Ze verwachten programma’s voor alle leeftijden en interesses, met een mix van traditie en vernieuwing. Het gratis karakter van de VRT wordt door het publiek als fundamenteel beschouwd. De publieke omroep wordt gezien als een basisdienst die iedereen gelijke toegang biedt tot hoogwaardige informatie, cultuur en entertainment. Bovendien moet het gratis karakter hand in hand gaan met inclusieve toegankelijkheid.
VRT heeft een brede maatschappelijke rol. De Vlaming kent de publieke omroep een brede rol toe. De informerende taak blijft prioritair, met nadruk op kritische, onpartijdige en diepgaande nieuwsvoorziening en onderzoeksjournalistiek.Naast nieuws en informatie verwacht men dat de VRT inspireert, educatief is en cultuur promoot. Dit omvat aandacht voor diversiteit, Vlaamse tradities en digitale mediawijsheid, zoals bewustzijn rond kunstmatige intelligentie.
Digitale media en privacy. Vlamingen willen dat de VRT helpt bij het veilig omgaan met digitale technologieën en privacy beschermt. Er is minder steun voor een voortrekkersrol in technologische innovatie, maar er is wel veel vraag naar transparantie over AI. De resultaten benadrukken de nood aan een gedifferentieerde aanpak in het versterken van mediawijsheid, afgestemd op de diverse behoeften en verwachtingen van de Vlaamse bevolking.
Onzekerheid over digitalisering en financiering. Veel Vlamingen hebben geen sterke mening over de digitale strategie van de VRT. De gemiddelde Vlaming acht zichzelf niet goed geïnformeerd over hoe de publieke omroep door de overheid wordt gefinancierd (gemiddelde zelfbeoordeling slechts 4,5 op 10).
Vlaming staat achter model van gemengde financiering. Toch blijkt dat twee op de drie de jaarlijkse overheidsdotatie van 43 euro per belastingbetaler als te laag beschouwt. De meeste Vlamingen ondersteunen een model van gemengde financiering: ruim drie op de vier is voorstander van een combinatie van publieke en commerciële inkomsten.
Van Damme, K., Paulussen, S., Van den Bulck, H., & Evens, T. (2025). De Vlaming over de VRT. Publieksbevraging 2024. Onderzoeksrapport in opdracht van de Vlaamse Overheid, Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media en de Strategische Adviesraad voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media (SARC). Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen.
Onderzoek in de kijker
Elke maand komen er in Vlaanderen gemiddeld 16 nieuwe papers en publicaties uit rond media en communicatie. We selecteren voor jou enkele markante publicaties.