De Mediamachine: hoe geld en technologie de media-economie regeren
Het medialandschap evolueert razendsnel. Technologiereuzen zoals YouTube, TikTok en Netflix worden steeds meer de poortwachters van onze media- en entertainmentcontent. Tegelijkertijd zorgen internationale platformen, digitale technologie en veranderend mediagebruik voor ingrijpende uitdagingen voor traditionele mediabedrijven zoals VRT, DPG Media en Mediahuis. Aan de hand van talloze praktijkvoorbeelden onthult het boek de economische principes van de wereldwijde media-industrie en bespreekt de belangrijkste verschuivingen bij de productie, distributie en consumptie van mediacontent.
Studie over
media-economie
mediabeleid
Businessmodellen
platformisering
Onderzoeksmethode(n)
Analyse
Medium/technologie
Televisie/video
Radio/audio
Internet
Soort publicatie
Boek(hoofdstuk)
Tags
mediabeleid
online media
Kerninzichten
De mediasector bevindt zich in een polycrisis, waarbij verschillende negatieve ontwikkelingen elkaar versterken. Mediabedrijven staan voor de niet-evidente uitdaging om de snelle opeenvolgende veranderingen bij te benen en zich aan te passen aan de nieuwe spelregels van de platformspelers.
Digitale platformen nemen steeds vaker de rol van poortwachter van klassieke mediabedrijven over. Deze ontwikkelingen stellen het businessmodel van klassieke mediabedrijven op de proef omdat deze platformen eveneens om de aandacht van de consument strijden en directe concurrenten zijn inzake inkomsten uit advertenties en abonnementen.
Dat het snel gaat met deze ontwikkelingen, is evident. Toch schipperen veel van deze ontwikkelingen tussen verandering en continuïteit, en brengen ze niet zelden oude wijn in nieuwe zakken. Zo brengt streaming een nieuwe vorm van televisie met zich mee en ontstaat er een mengvorm van beide.
Om de toekomst van de media-industrie te verkennen, is het nuttig achteruit te blikken. Wie iets over de toekomst wil zeggen, moet immers het verleden begrijpen. Al te vaak zijn techno-utopische voorspellingen op los zand gebaseerd en zien ze de complexe wisselwerking tussen maatschappelijke, economische, politiek-filosofische en culturele machtsverhoudingen over het hoofd.
Mediabedrijven zijn niet zoals koekjesfabrieken of autoproducenten. Ze worden wel blootgesteld aan vergelijkbare financieel-economische wetmatigheden als andere sectoren, maar vertonen een reeks van specifieke economische kenmerken die de mediasector tot een buitenbeentje maken.
Evens, T. (2025). De Mediamachine: Hoe geld en technologie de media-economie regeren. Academia Press/Lannoo.
Onderzoek in de kijker
Elke maand komen er in Vlaanderen gemiddeld 16 nieuwe papers en publicaties uit rond media en communicatie. We selecteren voor jou enkele markante publicaties.