De informatieopdracht van de VRT, belangrijker dan ooit
Vlaamse stakeholders vragen meer aandacht voor onderscheidende kwaliteit, onafhankelijkheid. Mediaspelers beklemtonen complementariteit in de markt.
Deze studie onderzocht de belangrijskte noden en prioriteiten voor het breed veld aan belanghebbenden in Vlaanderen, van middenveld en producenten, tot commerciële mediaspelers, onderwijsorganisaties… en VRT zelf. Door een brede consultatie en interviews met publieke en private actoren, werden diverse onderdelen van de opdracht van de publieke omroep (informatie, cultuur, educatie, diversiteit) en onderdelen van de organisatie (werking financiering, transparantie) bevraagd. De resultaten benadrukken het belang van een sterke, onafhankelijke publieke omroep die kwaliteit biedt en samenwerkt met andere mediapartijen. Het rapport biedt aanbevelingen voor de nieuwe beheersovereenkomst tussen de VRT en de Vlaamse Regering.
Studie over
Mediabedrijven
Onderzoeksmethode(n)
Interviews
Medium/technologie
Televisie/video
Soort publicatie
Rapport
Tags
openbare omroep
sectorbevraging
Kerninzichten
Belang van een sterke publieke omroep Bijna alle betrokkenen vinden een sterke VRT belangrijk. De publieke omroep moet onafhankelijk blijven en zich richten op kwaliteit en diepgang, vooral in een veranderend medialandschap waar internationale platforms groeien.
Informatieopdracht blijft prioriteit Het bieden van betrouwbare, kritische en onafhankelijke informatie is de belangrijkste taak van de VRT. Stakeholders benadrukken dat oppervlakkige journalistiek vermeden moet worden en dat er aandacht moet blijven voor diepgaande reportages en factchecking.
Cultuur en educatie als kerntaken VRT moet meer aandacht besteden aan cultuur, diversiteit en educatie. Mediawijsheid en digitale kennis worden gezien als belangrijke onderwerpen die de publieke omroep kan versterken in haar programma’s.
Digitale toekomst en VRT MAX De verschuiving van traditionele tv naar digitale platforms zoals VRT MAX is noodzakelijk, maar mag niet betekenen dat lineaire televisie resoluut beperkt wordt. VRT moet een breed publiek blijven bereiken, inclusief jongeren, via sociale media en andere digitale kanalen.
Samenwerken en concurreren VRT werkt samen met andere mediabedrijven, maar is voor mediaspelers ook een concurrent. Mediaspelers vinden het belangrijk dat VRT de markt versterkt zonder commerciële spelers te schaden. Vooral op het vlak van technologische innovatie, lijkt samenwerking cruciaal.
Financiën en onafhankelijkheid Er is discussie over hoe de VRT gefinancierd moet worden. De publieke omroep moet genoeg geld krijgen om onafhankelijk te blijven en kwalitatieve programma’s te maken, maar sommige stakeholders zijn kritisch over de hoge percentages aan commerciële inkomsten. Private spelers hekelen vooral de online advertenties van VRT.
Diversiteit en inclusie VRT heeft stappen gezet om diverser te worden, maar er is nog werk aan de winkel. Het personeelsbestand moet inclusiever worden en de programma’s moeten een breder publiek vertegenwoordigen.
Innovatie en technologie VRT moet blijven innoveren, bijvoorbeeld met kunstmatige intelligentie (AI), en aandacht besteden aan nieuwe technologieën om relevant te blijven in de mediasector.
Raats, T., Van de Wouwer, S. & Van Zeeland, I. (2025). Stakeholderbevraging ter voorbereiding van de beheersovereenkomst 2026-2030. In opdracht van de Sectorraad Media van de SARC en het Departement Cultuur, Jeugd en Media. Brussel: imec-SMIT-VUB.
Onderzoek in de kijker
Elke maand komen er in Vlaanderen gemiddeld 16 nieuwe papers en publicaties uit rond media en communicatie. We selecteren voor jou enkele markante publicaties.