Kindwijzer: leidraad voor betrouwbare info op maat van kinderen en jongeren
De Kindwijzer heeft als doel het fundamentele recht van kinderen en jongeren op informatie te beschermen in tijden van nepnieuws en desinformatie. Deze leidraad helpt journalisten om hun berichtgeving beter af te stemmen op een jong publiek: hij maakt van hen kindwijze journalisten. Dat moet ook helpen om het vertrouwen van jonge nieuwsgebruikers te winnen en van hen nieuwswijze kinderen en jongeren te maken. De Kindwijzer is nuttig voor iedereen die zich (professioneel) engageert voor kwalitatieve informatieverstrekking voor kinderen en jongeren, zoals docenten journalistiek, leerkrachten, mediacoaches, content creators of medewerkers van jeugdorganisaties.
Studie over
Kinderen (6-12 jaar)
Adolescenten (13-18 jaar)
Journalisten
Onderzoeksmethode(n)
Interviews
Inhoudsanalyse
Sectororganisaties
Medium/technologie
Printmedia
Smartphone
Sociale media
Soort publicatie
Rapport
Tags
desinformatie
journalistiek
Mediaproductie
Mediawijsheid
influencers
Kerninzichten
De Kindwijzer bundelt 20 aanbevelingen:
TOEGANKELIJK
Breng je nieuws naar je jonge publiek: ga op zoek naar de plaatsen waar kinderen en jongeren berichten over de actualiteit vernemen en bediscussiëren.
Vertrek voor de inhoud van je berichtgeving zoveel mogelijk vanuit de leefwerelden van kinderen en jongeren en sla van daaruit een brug naar de bredere maatschappij en wereld.
Voorzie een mogelijkheid voor rechtstreekse online communicatie met je jonge publiek.
BEGRIJPELIJK
Presenteer jezelf als herkenbare journalist of informatieverstrekker.
Zorg ervoor dat je berichtgeving helder en behapbaar is voor alle leden van je jonge publiek.
Maak duidelijk hoe je berichtgeving tot stand kwam.
BESCHERMEND
Hou rekening met de mogelijke psychologische impact van je berichtgeving op je jonge publiek. Dit betekent niet dat je nieuwsonderwerpen sowieso als ongeschikt uitsluit, wel dat je de hoeveelheid, toon en duiding afstemt op kinderen en jongeren.
Bescherm kinderen en jongeren tegen alle vormen van lichamelijk en geestelijk geweld.
Informeer kinderen en jongeren over het bestaan en bindende karakter van kinderrechten.
STIMULEREND
Zet ruim in op berichtgeving die de ontwikkeling van kinderen en jongeren bevordert, met name hun sociale, psychische en morele welzijn en hun lichamelijke en geestelijke gezondheid.
Verruim de leefwereld van je jonge publiek door toegang te bieden tot informatie en materiaal uit een verscheidenheid van nationale en internationale bronnen.
Moedig kinderen en jongeren aan om gebruik te maken van hun recht om vrij inlichtingen en denkbeelden te garen en hun recht op vrijheid van meningsuiting.
Wijs kinderen en jongeren waar nodig ook op hun eigen plichten en verantwoordelijkheden ten aanzien van andere kinderen, burgers en de samenleving.
PARTICIPATIEF
Betrek kinderen en jongeren waar mogelijk in elke stap van je journalistieke proces en werking.
Informeer de kinderen en jongeren die je als bron van nieuws wil inschakelen maximaal over je gewenste samenwerking met hen.
Waak over een respectvolle omgang met de jonge mensen die jou nieuws bezorgen of die je interviewt: bescherm waar mogelijk hun identiteit en privéleven en te allen tijde hun waardigheid.
MET BIJZONDERE AANDACHT VOOR DESINFORMATIE
Leg zorgvuldig uit wat desinformatie is.
Corrigeer misinformatie zo snel mogelijk en zichtbaar op alle gebruikte mediakanalen.
Truwant, Simon & Deltour, Pol (2024). De Kindwijzer | Leidraad voor kinder- en jeugdjournalistiek in tijden van nepnieuws en desinformatie. Kenniscentrum Kinderrechten (KeKi).
Onderzoek in de kijker
Elke maand komen er in Vlaanderen gemiddeld 16 nieuwe papers en publicaties uit rond media en communicatie. We selecteren voor jou enkele markante publicaties.