Nieuwsverslaggeving over transgender beroemdheden zorgt voor grotere acceptatie van transgender personen
Nieuwsverslaggevingovertransgender beroemdheden zoals Bo Van Spilbeeck of Sam Bettens kan bijdragen aan positievere attitudes ten opzichte van transgender personen en meer steun voor beleidsmaatregelen. De meeste mensen komen enkel via media in contact met transgender personen. Positieve en realistische nieuwsverslaggeving kan helpen om parasociale banden op te bouwen met de transgender beroemdheden, wat kan leiden tot positievere attitudes ten opzichte van transgender personen in het algemeen. Specifiek toont deze studie aan dat een positieve evaluatie van nieuwsverslaggeving over transgender beroemdheden leidt tot minder transfobie en transnegativiteit, wat op zijn beurt zorgt voor meer steun voor transgenderrechten. Persoonlijk contact beïnvloedt de indirecterelatie tussen nieuwsevaluatie en beleidssteun niet. Dit betekent dat de parasociale effecten van een positieve nieuwsevaluatie zo groot zijn dat het de rol van persoonlijk contact sterk vermindert.
Studie over
Media-inhoud
Nieuwsmedia
Onderzoeksmethode(n)
Online cross-sectional study
Medium/technologie
/
Soort publicatie
Wetenschappelijk artikel
Tags
lgbti
Beroemdheden
diversiteit
transgender
Nieuwsmedia
Nieuws
Attitudes
Kerninzichten
Een positieve evaluatie van nieuwsberichten leidt tot positievere attitudes, maar loutere blootstelling niet
Dergelijke positieve evaluatie kan gelinkt worden aan parasociale contact tussen de mediagebruikers en de transgender beroemdheden. De mediagebruikers bouwen door veelvuldig contact via de media een band op met deze transgender beroemdheden die persoonlijk en intiem aanvoelt.
De nieuwsberichten over de transgender beroemdheden leren mediagebruikers meer over transgender personen in het algemeen – een groep waarmee de meeste mensen niet of amper mee in contact komen in hun dagelijkse leven – en kunnen zo de attitudes ten opzichte van transgender personen in het algemeen verbeteren.
Positievere attitudes leiden tot meer steun voor transgenderrechten
Een positieve evaluatie van de nieuwsberichten leidt tot minder transfobie (het hebben van vooroordelen en afkeer) en transnegativiteit (zich oncomfortabel voelen bij transgender personen). Dit leidt op zijn beurt tot meer steun voor transgenderrechten.
Een positieve evaluatie van nieuwsberichten leidt daarnaast ook rechtstreeks tot meer steun voor transgenderrechten.
Interpersoonlijk contact versterkt de invloed van attitudes op de steun voor transgenderrechten
De link tussen minder transfobie en meer steun voor transgenderrechten is groter voor mensen die persoonlijk contact hebben (gehad) met transgender personen dan voor mensen die nog nooit in hun dagelijkse leven in contact zijn gekomen met transgender personen.
Interpersoonlijk contact versterkt de indirecte relatie tussen een positieve evaluatie van de nieuwsberichten en meer steun voor transgenderrechten via positievere attitudes echter niet.
Interpersoonlijk contact is dus belangrijk, maar aangezien de meeste mensen weinig tot geen contact hebben met transgender personen in hun dagelijkse leven, spelen (nieuws)media een cruciale rol in het verbeteren van attitudes en het vergroten van steun voor beleidsmaatregelen. Interessant hierbij is dat de resultaten er op wijzen dat de parasociale effecten van een positieve evaluatie van de nieuwsberichten zo sterk zijn dat de versterkende invloed van persoonlijk contact verdwijnt.
Samengevat kunnen (Vlaamse) nieuwsmediastrategisch ingezet worden zodat ze optimaal bijdragen aan meer inclusievehoudingen en begrip door positieve, realistische, niet-stereotiepe enempathische verslaggeving over transgender personen te brengen. Hetopbouwen van parasociale relaties met transgender personen via media is belangrijk,omdat slechts weinig mensen in hun dagelijkse leven in contact komen met hen.Daarnaast telt niet enkel de aanwezigheid van transgender personen in de media,maar vooral hoe ze worden gepresenteerd door de media en beoordeelddoor het publiek.
Laporte, H., & Eggermont, S. (2023). News coverage on transgender celebrities in Belgium: Parasocial contact, attitudes, and policy support. Psychology & Sexuality, 15(2), 216–234.
Onderzoek in de kijker
Elke maand komen er in Vlaanderen gemiddeld 16 nieuwe papers en publicaties uit rond media en communicatie. We selecteren voor jou enkele markante publicaties.