Politieke kenmerken en context drijven politieke onbeleefdheid in debatten
Deze studie onderzoekt of er toenemende gebruik is van onbeleefdheid door politici en de factoren die hierop van invloed zijn. Door een analyse van 35 jaar aan Belgische verkiezingsdebatten blijkt dat politieke onbeleefdheid geen gestage stijging vertoont, maar eerder volatiel is met pieken en dalen. Factoren zoals politieke kenmerken (populisme, zittende positie, geslacht) en omstandigheden van het debat (onderwerp, aantal deelnemende politici, eerdere onbeleefdheid) beïnvloeden de niveaus van onbeleefdheid sterk en tonen aan dat het contextafhankelijk is.
Studie over
politieke communicatie
Onderzoeksmethode(n)
Discoursanalyse
Medium/technologie
Printmedia
Televisie/video
Sociale media
Soort publicatie
Wetenschappelijk artikel
Tags
journalistiek
Verkiezingen
Kerninzichten
Er zijn zorgen over toenemende onbeleefdheid onder politici, maar dit onderzoek bevestigt dat onbeleefdheid van politici niet lineair is toegenomen. Amerikaanse bevindingen over toenemende onbeleefdheid zijn dus niet direct van toepassing op andere contexten.
Onbeleefdheid in debatten vertoont eerder een wisselend patroon over de jaren.
Verschillende factoren beïnvloeden de mate van onbeleefdheid, zoals onderwerp en aantal deelnemende politici.
Populistische politiekers, politiekers in oppositie en mannelijke politici gebruiken vaker onbeleefdheid tijdens politieke debatten.
Het is ook eerder reactief. Een onbeleefd statement door de ene politici roept ook vaak andere onbeleefde statements op van de andere politici in het debat.
Waarom lijkt het dan alsof onbeleefdheid toeneemt? Nieuwsmedia kunnen mogelijk onbeleefdheid benadrukken, zelfs als politici niet onbeleefder worden. Sociale media kunnen anonimiteit vergroten en focus op onbeleefdheid online bevorderen.
De aandacht voor onbeleefdheid in media kan effecten hebben op vertrouwen in de media en politiek.
Een belangrijke rol wordt toebedeeld aan de moderator en organisator van een debat. Deze kunnen formats creëren waar er afgewisseld wordt tussen thema’s die in meer of mindere mate onbeleefdheid uitlokken. Ze houden de groepen politici die tegelijkertijd met elkaar debatteren best ook klein. Tijdens het debat kan de moderator onbeleefdheid aanduiden en terugfluiten.
Goovaerts, I., & Turkenburg, E. (2023). How Contextual Features Shape Incivility Over Time: An Analysis of the Evolution and Determinants of Political Incivility in Televised Election Debates (1985–2019). Communication Research, 50(4), 480–507. https://doi.org/10.1177/00936502221135694
Onderzoek in de kijker
Elke maand komen er in Vlaanderen gemiddeld 16 nieuwe papers en publicaties uit rond media en communicatie. We selecteren voor jou enkele markante publicaties.