Hoe ideologie bepaalt welk nieuws politici promoten op sociale media
Politici gebruiken sociale media om direct met hun publiek te communiceren, maar ze delen ook nieuws om zichzelf te promoten, tegenstanders te bekritiseren of hun volgers te informeren. Dit maakt hen (secundaire) gatekeepers van informatie. Dit onderzoek kijkt in 15 landen, waaronder België, naar de ideologische band tussen politici en het publiek van nieuwsmedia die zij delen. Uit de studie blijkt dat politici vaker nieuws delen van media die aansluiten bij hun eigen ideologie, vooral bij radicale partijen en in landen met sterk gepolitiseerde media. Dit kan bijdragen aan polarisatie online.
Studie over
Politici
social media
Onderzoeksmethode(n)
Survey
Digitale methoden
Inhoudsanalyse
Medium/technologie
Sociale media
Soort publicatie
Wetenschappelijk artikel
Tags
ideologie
politici
sociale media
Kerninzichten
Ideologische overeenstemming bepaalt online gedrag Politici delen vaker nieuws van media waarvan het publiek ideologisch bij hen past. Dit betekent dat niet de populariteit van een nieuwsmedium, maar de ideologische overeenstemming met het publiek van dat medium een grotere rol speelt. Politici gebruiken dus nieuws als een middel om hun eigen ideologische standpunten te versterken en hun achterban te bedienen met informatie die hun overtuigingen bevestigt.
Radicale politici delen meer ideologisch passend nieuws Politici van radicale partijen, zowel aan de linker- als rechterkant van het politieke spectrum, laten een nog sterkere voorkeur zien voor het delen van nieuws van media die aansluiten bij hun eigen ideologische standpunten. Hoe selectiever zij zijn in de keuze van het nieuws dat ze delen. Dit gedrag versterkt de ideologische scheiding en kan de polarisatie onder hun volgers vergroten door hen voornamelijk bloot te stellen aan berichten die hun politieke overtuigingen bevestigen.
Politieke media beïnvloeden dit gedrag In landen met sterk gepolitiseerde media (zoals Polen, Hongarije en Spanje) is de band tussen de ideologie van politici en de gedeelde nieuwsmedia nog sterker. Dit komt omdat de media in deze landen vaak duidelijke politieke voorkeuren hebben, wat het voor politici gemakkelijker maakt om nieuws te kiezen dat aansluit bij hun ideologische standpunten. Hierdoor wordt de bestaande polarisatie in deze landen verder versterkt, aangezien burgers voornamelijk informatie ontvangen die hun eigen ideologie bevestigt.
Polarisatie door online gedrag van politici Het delen van nieuws door politici speelt een belangrijke rol in het versterken van ideologische scheidingen onder burgers. Volgers van politici ontvangen vooral nieuws van media die ideologisch overeenkomen met de standpunten van die politici. Dit leidt tot een homogeen informatiedieet, waarbij mensen voornamelijk informatie consumeren die hun bestaande overtuigingen versterkt. Dit kan bijdragen aan de groei van polarisatie in de samenleving, omdat het minder waarschijnlijk wordt dat burgers worden blootgesteld aan tegengestelde standpunten.
Radicale partijen vergroten fragmentatie De groei van radicale partijen in Europa versterkt deze dynamiek. Omdat radicale politici vaker nieuws delen van media met een extreme ideologie, wordt de kloof tussen verschillende politieke groepen groter. Deze fragmentatie kan leiden tot een verdere afname van het vertrouwen in reguliere media en een toename van de voorkeur voor ideologisch gekleurde informatiebronnen. Dit effect is vooral zichtbaar in landen waar radicale partijen aan populariteit winnen.
Feedbacklus tussen online gedrag en polarisatie Er lijkt een vicieuze cirkel te ontstaan: in landen waar de media een sterke politieke voorkeur hebben, versterkt de ideologische online gedrag door politici deze polarisatie nog verder. Dit kan op de lange termijn ervoor zorgen dat media nog meer politiek gekleurd worden, omdat zij inspelen op de voorkeuren van specifieke groepen politici en hun volgers. Deze feedbacklus kan de polarisatie en politieke fragmentatie in Europese democratieën verder aanjagen.
Buyens, W., Van Aelst, P., & Vaccari, C. (2024). The same views, the same news? A 15-country study on news sharing on social media by European politicians. Political Communication, 1–30.
Onderzoek in de kijker
Elke maand komen er in Vlaanderen gemiddeld 16 nieuwe papers en publicaties uit rond media en communicatie. We selecteren voor jou enkele markante publicaties.