Welke kennis en vaardigheden hebben journalisten nodig in de strijd tegen desinformatie?
Desinformatie is een groeiend probleem in de digitale wereld, waarbij technologieën zoals deepfake-makers en AI chatbots het creëren van misleidende informatie makkelijker maken. Wetenschappers, journalisten en onderwijsspecialisten zijn bezorgd over de mogelijke gevolgen hiervan. Journalisten spelen een belangrijke rol in het bestrijden van desinformatie, maar worden ook zelf vaak een doelwit. Dit rapport onderzoekt welke kennis en vaardigheden journalisten nodig hebben om effectief om te gaan met desinformatie. Journalisten moeten zich bewust zijn van desinformatie, beschikken over kennis van verificatietechnieken en een professionele aanpak hanteren om de mediawijsheid van het publiek te vergroten.
Studie over
Journalisten
Media-inhoud
Onderzoeksmethode(n)
Literatuurstudie
Medium/technologie
Printmedia
Soort publicatie
Rapport
Tags
journalistiek
journalistieke rollen
desinformatie
Sociale media
Mediaproductie
Mediawijsheid
Kerninzichten
Bewustwording van desinformatie: Journalisten moeten zich bewust zijn van desinformatie en begrijpen hoe het hun werk kan beïnvloeden. Trainingen moeten meer nadruk leggen op het herkennen van desinformatie en de strategieën erachter. Bovendien is het belangrijk dat journalisten up-to-date blijven met het recentste wetenschappelijk onderzoek over desinformatie. Relevant onderzoek moet op een duidelijke manier vertaald worden voor deze doelgroep.
Kennis en vaardigheden om desinformatie te herkennen: Journalisten hebben digitale vaardigheden nodig om desinformatie te ontmaskeren. Het aanbod van tools moet overzichtelijker worden gemaakt, en trainingen moeten deze tools op een begrijpelijke manier introduceren. Het is ook belangrijk dat journalisten meer kennis hebben over alternatieve sociale media zoals 4Chan, Reddit en Telegram.
Professioneel handelingsperspectief: Naast het herkennen van desinformatie is het belangrijk om er op een professionele manier over te berichten. Trainingen moeten journalisten leren hoe ze transparant kunnen zijn over hun bronnen en methoden. Momenteel is er nog geen consensus over de rol van journalisten in het promoten van mediawijsheid, maar er kan gesproken worden over investeringen in dit soort projecten.
Lokale journalistiek en freelancers: Lokale journalisten en freelancers hebben speciale aandacht nodig in het omgaan met desinformatie, omdat ze vaak met beperktere middelen werken. Trainingen moeten worden aangepast aan hun behoeften en via samenwerkingen kunnen zij beter bereikt worden.
Haselhoff, R., Bothmer, A., & Conemans, J. (2023). De poortwachters van de waarheid: Hoe journalisten omgaan met de uitdagingen van desinformatie. BENEDMO, European Digital Media Observatory. https://benedmo.eu/wp-content/uploads/2023/06/Mediawijsheid-journalistenFINAL.docx-1.pdf
Onderzoek in de kijker
Elke maand komen er in Vlaanderen gemiddeld 16 nieuwe papers en publicaties uit rond media en communicatie. We selecteren voor jou enkele markante publicaties.