Sociale mediawijsheid bij jongeren: de lange-termijn invloeden van ouders en peers
Uit onderzoek blijkt dat interacties met ouders en vrienden een invloed hebben op de sociale mediageletterdheid (SML) van jongeren. Deze studie (N=1.007) onderzocht hoe actieve bemiddeling van ouders en vrienden invloed heeft op de SML van jongeren, met name hun kennis over de aanwezigheid van een "positiviteitsbias" in 'content' op sociale media. Actieve ouderlijke mediatie heeft invloed op het cognitieve en emotionele begrip van SML, maar tussen peer mediatie en sociale mediawijsheid werden geen verbanden gevonden. Ook bleek dat ouders op langere termijn belangrijker zijn voor het herkennen van de positiviteitsbias.
Studie over
sociale media geletterdheid
social media
Ouders
Jongvolwassenen (18-28j)
Adolescenten (13-18 jaar)
zelfwaardering
Media-inhoud
Onderzoeksmethode(n)
Panelonderzoek
Longitudinaal onderzoek
Medium/technologie
Sociale media
Tablet
Smartphone
Soort publicatie
Wetenschappelijk artikel
Tags
zelfpresentatie
Emoties
Positivity bias
Mediawijsheid
Kerninzichten
Jongeren die vaker met hun ouders praten over de "positiviteitsbias" op sociale media, begrijpen beter dat mensen vooral positieve dingen posten. Dit effect bleef zichtbaarna vier maanden.
Als jongeren zich meer bewust zijn van de positiviteitsbias, krijgen ze vaker ouderlijke begeleiding over dit onderwerp.
Gesprekken met vrienden hadden geen invloed op het mediabewustzijn van jongeren over de positiviteitsbias.
Ouders helpen jongeren om beter om te gaan met de negatieve emoties die door de positiviteitsbias kunnen ontstaan. Bij vrienden werd dit effect niet gevonden.
De relaties tussen ouderlijke begeleiding, vrienden en mediageletterdheid waren hetzelfde voor alle leeftijden tijdens de adolescentie.
Schreurs,L., & Vandenbosch, L. (2023). Investigating the Longitudinal Relationships Between Active Parental and Peer Mediation and Adolescents’ Social Media Literacy on the Positivity Bias. Mass Communication and Society, 27(3), 551–575.https://doi.org/10.1080/15205436.2022.2159432
Onderzoek in de kijker
Elke maand komen er in Vlaanderen gemiddeld 16 nieuwe papers en publicaties uit rond media en communicatie. We selecteren voor jou enkele markante publicaties.