Mindful sharenting: de balans tussen delen en beschermen
"Sharenting", het delen van foto's en video's van kinderen door hun ouders, is bijna de sociale norm geworden. Toch zijn er ouders die ervoor kiezen om aan "mindful sharenting" te doen. Zij balanceren tussen het online delen van informatie over hun kinderen en privacybeschermend gedrag. Op die manier wensen ze dat de privacy van hun kind niet in gevaar komt en willen ze de voordelen van "sharenting" ondervinden.
Dit onderzoek bij acht Vlaamse ouderparen toont aan dat ze aan “mindful sharenting” doen omwille van eerdere negatieve ervaringen, bezorgdheden omtrent de privacy van het kind en vooral om de keuze aan het kind over te laten op latere leeftijd. De ouders hanteren daarbij verschillende strategieën: afstandsfoto's, het posten van content waarbij het kind wegkijkt van de camera, gezichtsvervaging, etc. Hierdoor wensen ze de privacy van het kind te beschermen.
De auteurs van dit onderzoek gaven het fenomeen de naam "mindful sharenting", omdat deze ouders bewust bezig zijn met wat ze wel of niet delen op sociale media van hun kind en ze strategieën toepassen om de privacy van het kind te beschermen. Ondanks de voordelen van "mindful sharenting" worden de ouders hier soms op aangesproken. Ze krijgen soms kritiek op hun beslissing van familie en vrienden. Hierdoor hebben ze het gevoel dat ze hun beslissing voortdurend moeten verantwoorden en duidelijke privacygrenzen moeten blijven stellen omtrent het delen van persoonlijke informatie van hun kind door andere familieleden.
Studie over
Ouders
Onderzoeksmethode(n)
Inhoudsanalyse
Interviews
Medium/technologie
Internet
Sociale media
Soort publicatie
Wetenschappelijk artikel
Tags
Privacy
Sociale media
(groot)ouders
Kerninzichten
Ouders die foto's en video's delen van hun kind doen aan "sharenting" . Dit is een combinatie van "sharing" (delen) en "parenting"(ouderschap). Sommige ouders kiezen er echter voor om foto's zeer bewust te delen en strategieën toe te passen om de privacy van hun kind te beschermen, wat gezien kan worden als "mindful sharenting". Ze proberen de voordelen van sharenting te benutten terwijl ze de risico’s proberen te verminderen.
Vandaag wordt het delen van foto's en video's van kinderen door hun ouders op sociale media nog gezien als de sociale norm. Hierdoor ervaren jonge ouders sociale druk om foto's van hun kinderen te delen op sociale media.
Ouders hebben verschillende redenen om aan "mindful sharenting" te doen: de privacy van het kind beschermen, controle hebben over wie de foto's bezit en bekijkt en het kind de vrijheid geven om (later) zelf de eigen online identiteit vorm te geven.
Er zijn verschillende strategieën om aan "mindful sharenting" te doen: foto's vanop afstand nemen waarbij het kind wegkijkt, een emoji over het gezicht plaatsen, het gezicht wazig maken, enkel een lichaamsdeel fotograferen of het kind vermommen met een bril of sjaal zodat het kind niet herkenbaar is.
Doordat "sharenting" gezien wordt als de sociale norm, krijgen ouders die er bewust voor kiezen om hun kind onherkenbaar te delen op sociale media soms positieve reacties, maar er worden hen ook veel vragen gesteld. Dit geeft ouders het gevoel dat ze hun beslissing constant moeten verantwoorden en uitleggen.
Vooral grootouders hebben soms moeite met het concept van mindful sharenting, terwijl jonge mensen dit steeds meer vanzelfsprekend vinden.
Om discussies of ruzies te voorkomen over hun mindful sharenting ("privacy-turbulentie"), zoeken ouders soms creatieve oplossingen zoals het delen van foto's van hun kinderen in private Whatsapp groepen of in afgeschermde online foto albums waartoe ouders selectief toegang geven.
Walrave, M., Robbé, S., Staes, L., & Hallam, L. (2023). Mindful sharenting: how millennial parents balance between sharing and protecting. Frontiers in Psychology, 14.
Onderzoek in de kijker
Elke maand komen er in Vlaanderen gemiddeld 16 nieuwe papers en publicaties uit rond media en communicatie. We selecteren voor jou enkele markante publicaties.