Over digitale detox: motivaties, strategieën, tools en meer
Digital detox, ofwelontkoppeling van digitale apparaten, platformen of tools is een trend geworden bij vele gebruikers van deze technologieën, waardoor ook in academisch onderzoek dit onderwerp meer aandacht krijgt. Een snel groeiend onderzoeksveld richt zich op zogenaamde digitale ontkoppelingspraktijken. Deze studie biedt een systematische review van de literatuur over digitale ontkoppeling. De onderzoekers analyseerden 112 wetenschappelijke artikels over acht thema's van digitale ontkoppeling. De review toont aan dat er sprake is van conceptuele ambiguïteit en een gebrek aan consensus op vlak van terminologie, definities en meetmethoden. Daarom stellen ze een werkdefinitie voor en doen ze aanbevelingen voor toekomstig onderzoek.
Studie over
Systematische review
Onderzoeksmethode(n)
Literatuurstudie
Medium/technologie
Smartphone
Internet
Sociale media
Tablet
Soort publicatie
Wetenschappelijk artikel
Tags
Digitale disconnectie
Kerninzichten
Het onderzoek stelt een definitie voor van vrijwillige digitale ontkoppeling om een gemeenschappelijke basis te creëren voor verdere studies. Digitale disconnectie wordt gedefinieerd als een bewuste vorm van het niet gebruiken van apparaten, platformen, functies, ... die veel of weinig en voor kortere of langere perioden wordt toegepast nadat men deze technologie in gebruik heeft genomen, en dit kan verschillende motivaties hebben.
Er zijn nog geen betrouwbare, gevalideerde meetmethoden om digitale ontkoppeling te meten, terwijl dit essentieel is om verschillende resultaten te kunnen vergelijken.
De studie identificeert zes redenen om te ontkoppelen: overmatig gebruik, sociale interacties, psychologisch welzijn, productiviteit, privacy en perceptie van nut.
Mensen hanteren verschillende strategieën voor ontkoppeling, zoals stoppen, pauzes nemen, verminderen, wisselen en het gebruiken van een tool om te ontkoppelen.
Het onderzoek maakt een thematische analyse van welke gevolgen van digitale ontkoppeling worden genoemd in de geanalyseerde studies. Mensen die digitaal ontkoppelen kunnen bijvoorbeeld betere (offline) relaties hebben, maar kunnen ook last krijgen van FoMo (Fear of Missing out) en eenzaamheid.
Mensen kunnen hervallen na een periode van ontkoppeling. Individuele ervaringen spelen hierbij een belangrijke rol die verder onderzocht moet worden.
Verschillende tools kunnen helpen bij digitale ontkoppeling. De onderzoekers stellen een uitgebreide lijst voor van designmethoden die in deze tools worden gebruikt: informatie geven over het gedrag van de gebruiker, beloningen, straffen, limieten opleggen, ...
Toekomstig onderzoek zou meer aandacht moeten besteden aan persoonlijke interesses en ervaringen met digitale ontkoppeling en hoe men dit interpreteert. Meer algemeen moet volgend onderzoek werken aan duidelijke concepten die empirisch onderbouwd zijn en aan het ontwerpen van gevalideerde meetinstrumenten.
Nassen, L., Vandebosch, H., Poels, K., & Karsay, K. (2023). Opt-out, abstain, unplug. A systematic review of the voluntary digital disconnection literature. Telematics and Informatics, 81, 101980.
Onderzoek in de kijker
Elke maand komen er in Vlaanderen gemiddeld 16 nieuwe papers en publicaties uit rond media en communicatie. We selecteren voor jou enkele markante publicaties.