Sociale media & alcoholconsumptie: Privacy en platformcultuur bepalen wat jongeren online over alcohol posten
Onderzoek toont aan dat tieners (14-18 jaar) anders omgaan met het delen van alcoholgerelateerde posts op sociale media, afhankelijk van de functie (chat, feed, story, snap) en hoe zichtbaar deze is. Om ongewenste kijkers, zoals ouders, te vermijden, passen ze privacy-instellingen aan of kiezen ze bewust voor meer privéopties. Meer "overmatige alcohol"-berichten worden gedeeld via privé stories of snaps. Ze passen privacyinstellingen aan om bepaalde groepen, zoals ouders, uit te sluiten. De resultaten laten zien hoe jongeren strategisch omgaan met sociale media en zich er maar al te bewust van zijn van wat ze delen met wie.
Studie over
Adolescenten (13-18 jaar)
Media-inhoud
social media
Onderzoeksmethode(n)
Interviews
Medium/technologie
Internet
Sociale media
Smartphone
App
Soort publicatie
Wetenschappelijk artikel
Tags
alcohol
alcoholconsumptie
media gebruik
media-aandacht
online media
Sociale media
zelfrepresentatie
Kerninzichten
Jongeren delen verschillende soorten alcoholgerelateerde inhoud afhankelijk van het platform en de specifieke functie. Overmatige alcohol inhouden, zoals dronken foto's of gênante momenten, worden vaker gedeeld via privé stories of snaps, terwijl gematigde en sociaal geaccepteerde inhoud, zoals een drankje op een feest of op het strand, eerder op openbare en permanente functies verschijnt, zoals een Instagram-feed. Dit laat zien dat jongeren bewust keuzes maken over wat ze waar delen en met wie.
De keuze voor een platform of functie hangt af van de cultuur en kenmerken van dat platform. Snapchat wordt gezien als speels, persoonlijk en tijdelijk, waardoor jongeren het gebruiken om hun echte, ongefilterde zelf te laten zien. Dit omvat vaak grappige levensmomenten alsook overmatig alcoholgebruik. Instagram daarentegen heeft een meer “gepolijst” imago, waar gebruikers een glamoureuze en aantrekkelijke versie van zichzelf willen presenteren. Dit verschil in cultuur beïnvloedt dus wat jongeren delen en hoe ze zichzelf aan anderen tonen.
Jongeren maken slim gebruik van privacyinstellingen zoals "beste vriendenverhalen," "gesloten verhalen," of zelfs alternatieve accounts zoals "Finstagram" (fake Instagram). Hiermee bepalen ze wie hun berichten kan zien. Dit stelt hen in staat om meer persoonlijke of overmatige alcohol inhouden te delen met een beperkte groep vrienden, terwijl ze andere groepen, zoals ouders, leraren of onbekenden, uitsluiten. Op deze manier beschermen ze hun imago en vermijden ze mogelijke negatieve reacties van bepaalde doelgroepen.
Jongeren balanceren bewust tussen het beschermen van hun privacy en het delen van inhoud. Ze maken strategische keuzes door te besluiten of ze gebruik maken van privacyfuncties voordat ze iets posten. Dit weerspiegelt niet alleen een strategie om negatieve feedback te vermijden, maar ook een slimme manier om verschillende identiteiten aan verschillende groepen te tonen. Bijvoorbeeld, een jongere kan een verantwoordelijke kant tonen op Instagram en een speelse, rebelse kant op Snapchat.
Het voorkomen van overmatig alcoholgebruik binnen gesloten socialemediafuncties is niet zonder gevolgen aangezien het de indruk kan wekken dat overmatig drinken normaal wordt geacht binnen de groep, meestal een groep van hechte vrienden.
Vanherle, R., Hendriks, H., & Beullens, K. (2022). Only for friends, definitely not for parents: Adolescents’ sharing of alcohol references on social media features. Mass Communication and Society, 26(1), 47–73. https://doi.org/10.1080/15205436.2022.2035767
Onderzoek in de kijker
Elke maand komen er in Vlaanderen gemiddeld 16 nieuwe papers en publicaties uit rond media en communicatie. We selecteren voor jou enkele markante publicaties.