Technologische hulpmiddelen voor slachtoffers van online seksuele intimidatie
Deze studie onderzoekt technologische hulpmiddelen ter ondersteuning van slachtoffers van online seksuele intimidatie (OSH). Er zijn vijf tools geïdentificeerd die slachtoffers helpen met ondersteuning, bewijsmateriaal verzamelen, bewustwording vergroten, en copingvaardigheden ontwikkelen. Belangrijke elementen zijn emotionele steun, multimedia-inhoud, informatieve steun, labeling, rapportage en verhalen van slachtoffers. Gebruikers waarderen vooral emotionele en informatieve steun, maar vinden bewijsmateriaalverzameling minder effectief.
Studie over
Volwassenen (>18 jaar)
Onderzoeksmethode(n)
Secundaire analyses
Medium/technologie
Internet
Soort publicatie
Wetenschappelijk artikel
Tags
seksueel overschrijdend gedrag
Kerninzichten
Online seksuele intimidatie kan schadelijker zijn dan offline, met bredere publieksimpact en herhaaldelijke schade door gedeelde privébeelden. Er zijn weinig studies die de effectiviteit van technologische tools voor slachtoffers van online seksuele intimidatie (OSH) evalueren.
Er zijn vijf studies onderzocht die tussen 2005 en 2023 zijn gepubliceerd. Twee van deze studies richtten zich op gebruikers ouder dan 18 jaar, terwijl de andere drie zich op jongeren onder 18 jaar richtten. Van de vijf studies hebben er drie gekeken naar de effectiviteit na implementatie, terwijl twee studies de tools alleen in de ontwerpfase evalueerden.
De tools variëren van websites en browser extensies tot digitale campagnes en blended learning programma’s. Ze zijn ontworpen om steun te bieden, bewijs te verzamelen, bewustzijn te vergroten of coping vaardigheden te ontwikkelen. Tools zoals Haven en Dating Matters bieden educatie en ondersteuning, maar richten zich niet specifiek op online seksuele intimidatie.
Tools met emotionele steun en multimedia-inhoud worden goed gewaardeerd door gebruikers. Chatbots en websites die informatie en emotionele steun bieden, zijn vaak populairder dan traditionele zoekmachines.
Een tool voor het verzamelen van bewijs werd niet goed ontvangen omdat gebruikers twijfels hadden over de betrouwbaarheid en de noodzaak van extra controles voor rapporten.
Het is belangrijk dat technologische tools worden aangepast aan de leeftijd en behoeften van gebruikers. Jongeren kunnen bijvoorbeeld beter reageren op interactieve en visuele content zoals animaties.
Het is belangrijk om te zorgen voor privacy en de betrouwbaarheid van informatie.
AI-ondersteunde tools moeten ethisch worden geëvalueerd om te voorkomen dat ze slachtoffers opnieuw kwetsen of ontmoedigen om echte steun te zoeken.
Tan, Y., Vandebosch, H., Pabian, S., & Poels, K. (2024). A scoping review of technological tools for supporting victims of online sexual harassment. Aggression and Violent Behavior. https://doi.org/10.1016/j.avb.2024.101953.
Onderzoek in de kijker
Elke maand komen er in Vlaanderen gemiddeld 16 nieuwe papers en publicaties uit rond media en communicatie. We selecteren voor jou enkele markante publicaties.