De politiek van streaming: hoe nationale belangen de regulering van VOD diensten vormgeven
Vandaag heeft de audiovisuele sector het moeilijker in verschillende regio's en landen, waardoor ze de omvang van hun audiovisuele mediaregelgeving herbekijken. Ze ontwikkelen beleidsinstrumenten om transnationale Video On Demand (VOD) platformen zoals Netflix en Disney+ te betrekken bij de financiering, distributie en zichtbaarheid van lokale en nationale audiovisuele content. Deze studie onderzoekt waarom overheden nieuwe regelgeving ontwikkelen voor deze VOD-streamingdiensten en analyseert beleidsinitiatieven in de EU-lidstaten, Australië, Canada, Mexico en Zuid-Afrika. Hierin speelt de relatie tussen staat en samenleving, alsook de wereldwijde onderlinge afhankelijkheid een cruciale rol.
Studie over
Beleid
Onderzoeksmethode(n)
Literatuurstudie
Medium/technologie
Televisie/video
Film/cinema
Soort publicatie
Wetenschappelijk artikel
Tags
video-on-demand
televisie
Kerninzichten
Audiovisuele mediaregels zijn politiek: Beleidsvorming over streamingdiensten zoals Netflix en Disney+ is geen toeval, maar politiek georiënteerd. Verschillende politieke overtuigingen strijden om hun eigen waarden en doelen te bevorderen.
Academische literatuur mist realiteitsgehalte: Bestaande theorieën over mediaregulering zijn soms te ver verwijderd van de echte besluitvormers. We moeten meer aandacht besteden aan hoe beleidsbeslissingen worden genomen.
Politieke strijd bepaalt regelgeving: De uitkomst van regulering hangt af van de allianties die VOD-platforms smeden met belangengroepen en politici, evenals van internationale invloeden op nationale beleidsvorming.
Landen reageren verschillend op streamingdiensten: Niet alle landen reguleren VOD-platforms op dezelfde manier. Factoren zoals politieke consensus en internationale verplichtingen spelen een rol.
Belang van staat-samenlevingsrelaties: De standpunten van burgers, politieke partijen en belangengroepen beïnvloeden de mediaregulering. Een goede afstemming van deze belangen is cruciaal voor effectief beleid.
Invloed van globalisering: Internationale handelsovereenkomsten en economische concurrentie beïnvloeden de regelgeving van audiovisuele media. Landen moeten hun beleid afstemmen op internationale verplichtingen.
Politieke en economische druk: VOD-platforms en andere belanghebbenden oefenen druk uit op nationale regeringen om beleid in hun voordeel te beïnvloeden.
Evolutie van mediaregulering: Het reguleren van streamingplatformen is een continu proces dat wordt beïnvloed door veranderende machtsverhoudingen en internationale relaties. Onderzoek naar deze dynamiek is essentieel voor een goed begrip van mediaregulering.
Vlassis, A. (2023). Why to regulate Netflix: the cross-national politics of the audiovisual media governance in the light of streaming platforms. Media, Culture & Society, 45(7), 1511–1521.
Onderzoek in de kijker
Elke maand komen er in Vlaanderen gemiddeld 16 nieuwe papers en publicaties uit rond media en communicatie. We selecteren voor jou enkele markante publicaties.