Grootouders respecteren privacy kleinkinderen op sociale media
Dit onderzoek onderzoekt het gedrag van grootouders op sociale media, bekend als "grandsharenting", waarbij grootouders informatie over hun kleinkinderen delen. Zestien grootouders tussen 52 en 83 jaar oud werden in België geïnterviewd. Ze deelden zes redenen voor grandsharenting, waaronder het informeren van anderen over de ontwikkeling van hun kleinkinderen, interactie met andere grootouders, advies geven, trots tonen en herinneringen bewaren. Grootouders gaven aan de privacy van hun kleinkinderen te respecteren door toestemming te vragen voordat ze informatie deelden. Ze grepen in als de privacy van hun kleinkinderen werd geschonden.
Studie over
Ouderen (>65 jaar)
Onderzoeksmethode(n)
Interviews
Medium/technologie
Sociale media
Soort publicatie
Wetenschappelijk artikel
Tags
Sociale media
Mediawijsheid
Privacy
Kerninzichten
We spreken van grandsharenting als grootouders informatie over hun kleinkinderen op sociale media delen.
Grootouders delen voornamelijk foto's van hun kleinkinderen op sociale media om hun trots en geluk te tonen.
Ze gebruiken grandsharenting ook om anderen te informeren over de ontwikkeling van hun kleinkinderen en om in contact te blijven met vrienden en familie online.
Grootouders geven elkaar advies over activiteiten met hun kleinkinderen via grandsharenting.
Grandsharenting helpt grootouders hun rol als grootouder te bevestigen, zelfs als ze beperkt contact hebben met hun kleinkinderen.
Soms voelen grootouders zich mogelijk onder druk gezet om grandsharenting te doen om een goede indruk te maken op anderen.
Grootouders letten op de privacy van hun kleinkinderen en vragen toestemming aan de ouders voordat ze informatie delen.
Privacybeheer van grootouders varieert afhankelijk van de leeftijd van de kleinkinderen, en dit kan soms spanningen veroorzaken tussen grootouders en adolescenten.
De grootouders leggen zichzelf ook regels op om de privacy van hun kleinkind te beschermen door bijvoorbeeld het aantal posts te limiteren of hun kleinkind onherkenbaar te maken door bijvoorbeeld een emoticon over diens gezicht te plaatsen.
Luna Staes, Michel Walrave & Lara Hallam (2023) Grandsharenting: How grandparents in Belgium negotiate the sharing of personal information related to their grandchildren and engage in privacy management strategies on facebook, Journal of Children and Media, 17:2, 192-218, DOI: 10.1080/17482798.2023.2177318
Onderzoek in de kijker
Elke maand komen er in Vlaanderen gemiddeld 16 nieuwe papers en publicaties uit rond media en communicatie. We selecteren voor jou enkele markante publicaties.