Nieuwsartikels onder promotiedruk: de zichtbaarheid van nieuws in een digitale mediacontext
Deze studie onderzocht hoe nieuwsmedia hun nieuwsartikels promoten in de huidige platformeconomie, waar algoritmes steeds meer de zichtbaarheid van content bepalen. Het onderzoek analyseerde verschillende strategieën, zoals strategisch posten op verschillende platformen (website, sociale media, nieuwsbrief), de plaatsing op de homepage en het verlengen van de levensduur van artikels. Met een "nieuwspromotiedruk"-score werd de relatie tussen promotiestrategieën en gebruikersengagement onderzocht. Nieuwsartikels met de hoogste promotiedruk gaan vaak over grote gebeurtenissen en maken gebruik van klikbare koppen.
Studie over
Journalisten
Media-inhoud
Nieuws
Nieuwsmedia
Onderzoeksmethode(n)
Inhoudsanalyse
Medium/technologie
Internet
Sociale media
Soort publicatie
Wetenschappelijk artikel
Tags
algoritmes
journalistieke waarden
nieuwswaarden
Kerninzichten
Nieuwsorganisaties doen veel moeite om zichtbaar te blijven. Ze moeten hun artikelen zo promoten dat ze meer aandacht krijgen in het drukke online landschap, waar platforms bepalen wat mensen te zien krijgen.
Meer promotie betekent meer views. Als een artikel goed gepromoot wordt, krijgt het meer aandacht en pageviews, wat zorgt voor nog meer zichtbaarheid op platforms.
Niet alleen populair nieuws krijgt veel promotie. Hoewel onderwerpen zoals beroemdheden en entertainment vaak meer aandacht krijgen, bleek dat ook serieuzere onderwerpen, zoals gezondheid en armoede, veel promotie kregen. Redacties balanceren tussen wat populair is en wat belangrijk is voor het publiek.
Redacties houden zich aan journalistieke waarden. Ondanks de druk van online platforms en cijfers, blijven redacties trouw aan traditionele nieuwswaarden zoals actualiteit, conflict en educatie. Ze gebruiken ook pakkende titels om meer lezers te trekken, zonder hun journalistieke principes op te geven.
Promotie is een belangrijk onderdeel van journalistiek. Hoewel platforms veel invloed hebben op welke artikelen populair worden, hebben redacties nog steeds veel controle over welke artikelen ze willen promoten en hoe ze dat doen.
Het onderzoek focuste op het aantal views als maatstaf voor succes, maar dat zegt niet alles over hoeveel mensen het artikel echt lezen en begrijpen. Ook keek het onderzoek naar een korte periode in Vlaanderen, wat de resultaten mogelijk beïnvloedde.
Ondanks de invloed van online platforms, blijft de redactionele controle sterk. Nieuwsorganisaties vinden een balans tussen algoritmes van platforms en hun eigen normen voor goede journalistiek.
Lamot, K., & Paulussen, S. (2024). News content promotion pressure: A content analysis of the cross-media visibility of and engagement with news stories. Journalism, 0(0). https://doi.org/10.1177/14648849241279012
Onderzoek in de kijker
Elke maand komen er in Vlaanderen gemiddeld 16 nieuwe papers en publicaties uit rond media en communicatie. We selecteren voor jou enkele markante publicaties.