Waarom mainstream partijen wel of niet willen regeren met populistische partijen
Deze studie onderzoekt de motieven van mainstream politieke partijen om wel of niet met populistische partijen te regeren door te kijken naar uitspraken op X (Twitter). Mainstream partijen stellen meestal dat ze niet met populistische partijen (voornamelijk radicaal-rechtse) willen regeren vanwege beleidsmatige redenen, zoals de extremistische aard van de partijen. Wanneer ze wel samen willen regeren, geven ze vooral redenen aan gelinkt aan machtsmaximalisatie. Kenmerken van partijen zoals ideologie, of ze al deelnamen aan de regering en de grootte van de partij, alsook de bredere context spelen hierbij een rol.
Studie over
Media-inhoud
Onderzoeksmethode(n)
Inhoudsanalyse
Medium/technologie
Sociale media
Soort publicatie
Wetenschappelijk artikel
Tags
populisme
coalitievorming
Kerninzichten
Deze studie onderzocht alle 1919 tweets van 25 mainstream partijen in Oostenrijk, België, Duitsland en Nederland (2006-2021) om te bepalen welke redenen deze partijen aanhalen om wel of niet te regeren met populistische partijen.
Ondanks het feit dat populistische partijen het goed doen bij de verkiezingen, weigeren de meeste mainstream partijen om in een coalitie te gaan met populistische partijen (vooral radicaal-rechtse).
Redenen om wel met een populistische partij in een coalitie te stappen zijn vooral gelinkt aan machtsmaximalisatie, en de populistische partij nodig is om voldoende zetels te halen.
Redenen om niet met een populistische partij in een coalitie te stappen gaan vooral over beleid en het feit dat ze de populistische partijen als extremistisch zien.
De ideologische oriëntatie van partijen heeft ook een invloed: het extremisme-argument wordt vaker gebruikt bij radicaal-rechtse partijen dan bij radicaal-linkse.
Partijen die net in de regering zaten geven eerder machtsgerichte redenen dan beleidsgerichte redenen, mogelijks omdat ze ervan uit gaan dat populistische partijen onervaren zijn.
Hoe groter de mainstream partij, hoe groter de kans dat ze het extremisme-argument gebruiken en hoe kleiner de kans dat ze redenen aanhalen die te maken hebben met aan de macht komen of stemmen halen. Hoe groter de populistische partij, hoe groter de kans dat het extremisme-argument wordt gebruikt.
De bredere context speelt ook een rol: ervaringen in het verleden met populistische partijen bepalen hoe mainstream partijen hierop reageren. Dit zorgt voor verschillen tussen landen: in Duitsland wordt regeren met populistische partijen bijvoorbeeld vaker geweigerd dan in Oostenrijk en Nederland.
Jacobs, L. (2022). How Do Mainstream Parties Justify Their (Un)willingness to Rule with Populist Parties? Evidence from Twitter Data. Government and Opposition, 59(1), 47–72.
Onderzoek in de kijker
Elke maand komen er in Vlaanderen gemiddeld 16 nieuwe papers en publicaties uit rond media en communicatie. We selecteren voor jou enkele markante publicaties.